Beginnen met FPV wat nodig

Starten met FPV deel 2: Wat heb je nodig?

FPV, Tutorial, , , One comment so far

Inhoud

beginnen met fpv

Wat heb je nodig voor FPV?

Wanneer je besluit om te starten met het vliegen van FPV drones, kan het aantal benodigdheden nogal overweldigend zijn. Ik heb daarom hieronder een overzicht gemaakt van de verschillende dingen die je zoal tegenkomt en nodig hebt voor je eerste FPV vlucht.

wat is fpv
Een FPV cinewhoop met GoPro Hero actioncam

De zender

Het eerste product wat ik in huis haalde was mijn zender. Je hebt hierin best wat keuze, maar er zijn een aantal hele populaire modellen. Ik heb zelf gekozen voor de Taranis Q X7. Deze zender zie je op Marktplaats voorbij komen voor €60,- tot €80,-. Nieuw kost deze zender ongeveer €120,-.
Merken die je in ieder geval kunt vertrouwen zijn Taranis, FlySky, DJI FPV en Topacc RadioMaster. Er zullen er vast nog meer zijn, maar dit zijn de merken die ik in de afgelopen maand regelmatig voorbij heb zien komen.

Taranis-QX7-fpv-zender
De Taranis Q X7 van FrSky
eachine-ev800d-diversity-fpv-bril
De Eachine EV800D FPV bril

De FPV bril

Dit is waar je het in principe voor doet: vliegen met de FPV bril. Ook hier is de keuze reuze. Je kan naar mijn idee pakweg 3 routes bewandelen:

 • Je wilt eerst even ontdekken of FPV iets voor je is. Je kiest voor een budgetoptie (in mijn geval de EV800D analoge boxgoggles)
 • Je weet het zeker, FPV is je ding. Je wilt premium materiaal, maar hebt geen oneindig budget. Je kiest een tweedehands premium analoog systeem van Fatshark met (bijvoorbeeld) een Rapidfire module
 • Je weet het zeker, FPV is je passie. Je gaat voor het nieuwste van het nieuwste en kiest voor een digitaal systeem van DJI.

Analoog signaal

Tot voorkort was het signaal wat je op de FPV bril binnenkreeg altijd analoog. Dit kenmerkt zich door een zeer lage vertraging tussen drone en bril (wat positief is), maar tegelijkertijd is het alsof je naar een beschadigde VHS videoband kijkt.

De beelden die je in de bril ziet zijn dus real-time, maar de kwaliteit van de beelden is echt beroerd. Veel ruis en objecten zoals bomen of gebouwen verstoren het signaal.
Gek genoeg wen je wel snel aan de ruis en valt het op den duur tijdens het vliegen niet echt op. 

Digitaal signaal

Sinds kort heeft DJI een digitaal systeem op de markt gebracht. De beelden zijn in vergelijking met een analoog systeem ragscherp. Het lijkt eigenlijk gewoon alsof je naar de beelden van een GoPro kijkt.
Het signaal heeft daarnaast een veel hogere penetratiegraad – wat betekent dat bomen en gebouwen geen probleem meer zijn. De vertraging is enkele milliseconden hoger, maar vaak is dit te verwaarlozen.
Je zou kunnen zeggen dat dit systeem de toekomst is (of dat analoog gewoon redelijk achterhaald is).

Het DJI systeem is in aanschaf prijzig. Echter is het prijsverschil tussen een premium analoog systeem van bijvoorbeeld Fatshark en het DJI digitale systeem niet noemenswaardig groot. 

Ik vlieg zelf op dit moment nog met mijn Eachine EV800D analoge boxgoggles, maar de kans is groot dat ik volgend jaar de overstap naar DJI maak.

Naar mijn idee heeft premium analoog weinig toegevoegde waarde als je kijkt naar de prijzen waarvoor dit (zelfs tweedehands) wordt aangeboden. Ben je bereid om een paarhonderd euro uit te geven, dan is mijn advies: skip analoog en kies direct voor digitaal, maar wie ben ik? 

Kies je voor een DJI systeem, dan moeten de componenten van jouw drone hier wel op zijn aangepast. Dit herken je (anno 2020) aan een Caddx Vista of DJI Air unit.

FPV Drone

Zonder drone geen FPV, maar uit welke onderdelen bestaat een FPV drone eigenlijk? Hieronder een beknopte opsomming.

 • Frame
 • Motoren
 • Propellers
 • Accu
 • FPV camera
 • VTX (Video transmitter)
 • ESC
 • Flight Controller
 • Actioncam (optioneel)
beste fpv drone 2020
Beginnen met FPV wat nodig

Frame

De basis van de drone is het frame. Je hebt verschillende typen frames met het grootste verschil tussen een race, een freestyle en een cinewhoop frame. Zoek dus even uit wat jij van plan bent om te doen – en kies op basis daarvan een frame dat daarbij past.

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn:

 • Waar wil ik de drone voor gebruiken (drone races / freestyle acro / cinematische stabiele beelden)

  en welk frame past het beste bij dit doeleinde?

 • Hoe sterk is het frame (dikte van het materiaal)?

 • Mocht een frame arm breken – kan ik deze dan individueel vervangen of moet ik het hele frame vervangen?

 • Is er genoeg ruimte in het frame voor de onderdelen die ik erin wil monteren (met name van belang bij de keuze voor een digitaal systeem van bijv. DJI)

VTX Videotransmitter

De VTX (video transmitter) stuurt het beeldmateriaal uit de FPV camera door naar de ontvanger in jouw FPV bril. Aan de VTX zit vaak een herkenbare antenne bevestigd die eruit ziet als een lollie. 

Long Range FPV VTX
Een VTX met daaraan de kabel waar de antenne aan wordt bevestigd
Links een ESC die individueel voor elke motor wordt geplaatst. Rechts een 4-in-1 ESC.

ESC (individueel of 4-in-1)

ESC staat voor Electronic Speed Controller. Dit is een printplaat die verantwoordelijk is voor het aansturen van de motoren. Het vertaalt jouw stick inputs op de zender door naar het vermogen wat op de verschillende motoren wordt gegeven. Draai jij dus de stick naar rechts, dan regelt de ESC ervoor dat de motoren zó draaien dat de drone rechtsaf gaat.

Receiver

Een printplaat met antennes die in verbinding staat met de zender van de piloot. De receiver ontvangt dus alle bewegingen die jij met jouw duimen op de zender maakt – en stuurt deze door naar de andere onderdelen (flight controller / ESC).

fpv rxsr receiver crwlst
Een R-XSR receiver van FrSky voor FrSky zenders
Een Kakute F7 flight controller (met gyroscoop op het foamblokje gemonteerd)

Flight Controller

De Flight Controller van een FPV drone is in zekere zin het brein van de drone. Deze printplaat bevat sensoren zoals een gyroscoop, waardoor de drone weet in welke fysieke positie hij zich bevindt.
Daarnaast kun je met behulp van de flight controller en software (betaflight, raceflight one, KISS racing etc.) de karakteristieken van het vlieggedrag van jouw drone aanpassen.

FPV Camera

De FPV camera is verbonden met de VTX. Deze camera zendt via de VTX beelden uit naar de ontvanger op jouw FPV bril. Op deze manier zie je dus in real-time wat de drone ziet. 

runcam fpv camera
Runcam Racer FPV camera

Motoren (borstelloos)

De brushless motoren zijn er in verschillende varianten. Zo heeft mijn 3″ Diatone Taycan cinewhoop (een relatief kleine drone) 2800Kv motoren.

Kv staat voor “Constant Velocity” en geeft aan hoeveel rotaties de motor maximaal per seconde maakt bij 1 Volt. 

Over het algemeen geldt: des te kleiner de drone/propeller, des te hoger het aantal Kv dat de motoren hebben. 

Zo hebben 5″ freestyle quads vaak motoren die rond de 1700 / 2000Kv liggen. 

Staar je dus niet blind op “hoger is b-b-beter” ;). 

emax_ls2207_2550kv
EMAX LS2207 borstelloze motoren
5 inch triblade propellers

Propellers

Vaak wordt er gesproken over een “… inch quad”. 
Het aantal inch heeft betrekking op de maat van de propellers. Een 3 inch cinewhoop heeft armen waar propellers van maximaal 3″ op passen. Een 7 inch long range quad heeft dus langere armen, waardoor er grotere propellers op passen. 

Zoals eerder aangegeven draaien grotere propellers doorgaans minder snel. Hierdoor is een drone met grotere propellers in potentie efficiënter dan een kleinere drone.
Je zal daarom niet snel een Long Range build van bijvoorbeeld 3″ voorbij zien komen. Hiervoor wordt eerder naar 6 of 7 inch gegrepen.

Voor cinewhoops is 2,5/3″ het meest gebruikte formaat. Voor freestyle en race wordt van alles gebruikt, tot ongeveer 6 inch (met de drones van DRL aan de top). 5 inch is hierin het meest gebruikte formaat voor freestyle.

LiPo accu's (Lithium Polymeer)

FPV drones vliegen op LiPo accu’s. Deze accu’s zijn er van verschillende merken, uiteenlopend in capaciteit (aangeduid met mAh) en aantal cellen (aangeduid met de letter “S”).

Over het algemeen kunnen alle FPV drones met 4S accu’s overweg. Er zijn echter ook meer en meer drones die overweg kunnen met 5S of 6S accu’s. Des te hoger het aantal cellen, des te hoger het voltage van de accupack.
Meer cellen resulteert doorgaans in een fellere en krachtigere drone – of in combinatie met motoren met een lagere Kv-waarde – in een efficiëntere drone. Dat laatste is bijvoorbeeld ideaal voor Long Range drones.

Accu’s voor FPV drones hebben een XT60 connector en een zogeheten “balance lead”. De balance lead is een kleine connector die je in je acculader steekt. Zo zorg je ervoor dat alle cellen van jouw accu gebalanceerd worden geladen.

Tattu-4s-1800mah-75C-on-eachine-racer-250-pro
Tattu 4S (4 cellen) LiPo met een capaciteit van 1800mAh
imax-lipo-lader
Een veel voorkomende acculader, verkrijgbaar onder verschillende merken.

Acculader (LiPo Balance charger)

Een goede lader is ontzettend belangrijk. LiPo accu’s slaan namelijk veel energie op.

Laad je jouw accu’s op een verkeerde manier op, dan bestaat er een kans dat de accu’s vlam vatten.

Zorg dat je altijd een gebalanceerde laadmethode gebruikt. Op deze manier zorgt de lader ervoor dat alle cellen in jouw accupack even “vol” zitten. Gebruik je geen gebalanceerde methode, dan kan het zijn dat cel 1 te leeg is terwijl cel 4 overvol zit. 

Actioncam (optioneel)

Gebruik je een analoog systeem, maar wil je wel flaneren met heerlijke Full HD of 2K/4K beelden van jouw vlucht, dan heb je een actioncam nodig. De meest bekende is de GoPro Hero (5/6/7/8/9). Maar ook de GoPro Session wordt vanwege zijn kleine formaat regelmatig gebruikt als tweede camera.

Zorg er in ieder geval voor dat je een hoogwaardige GoPro-mount hebt. Gebruik vooral niet de mounts die je bij je GoPro krijgt. Dat zelfklevende stickertje gaat jouw camera niet houden. Ik heb zelf zelfs een mount met een lijmpistool aan een race frame vastgelijmd en ben mijn GoPro alsnog verloren. 

Heb echt veel te lang moeten zoeken om de GoPro uiteindelijk terug te vinden. Geen pretje. 

Er zijn voor veel droneframes 3D geprinte mounts beschikbaar. Deze werken prima! Ze veren mee als je crasht, je krijgt er vaak een lensbeschermer bij en mocht de mount onverhoopt tóch stuk gaan dan kost het je niet veel om ‘m te vervangen.

gopro-hero-fpv
GoPro Hero 7 black met 3D geprinte behuizingen

In het volgende artikel laat ik meer zien over de simulator – en vertel ik je over mijn eerste échte vlieguren met een FPV drone.

Houdt onze Facebookpagina of LinkedIn in de gaten voor updates en nieuwe artikelen.

Account van CRWLST.nl. Voor vragen en/of opmerkingen: mail naar info@crwlst.nl. We reageren doorgaan binnen één werkdag op jouw vraag, verzoek of suggestie.

0 comments

Leave A Reply

Wie is online

Op dit moment zijn er geen leden online